Zeeuwse oesters

3 min read1.2K views

Ze staan bekend als lustopwekkers en zitten vol magnesium en zink: Zeeuwse oesters. Ze zeggen dat deze oesters in het juiste seizoen een goddelijke traktatie zijn en laat nu net dat seizoen zijn begonnen! Nu is dus zeker het moment om oesters te slurpen tijdens date-night. Pak alvast een glaasje Champagne erbij en lees meer over dit pareltje van de Zeeuwse kost.

De verschillende Zeeuwse oesters

In de Oosterschelde en de Grevelingen vind je twee soorten oesters: de gladde oester en de wilde oester. De wilde oester (ook wel bolle, holle of Japanse oester) noemen ze Zeeuwse creuses. De Zeeuwse creuse is in tegenstelling tot de gladde oester grillig van vorm en heeft een diepe schelp. De gladde variant is de Zeeuwse platte en vind je eigenlijk alleen nog in het Grevelingenmeer.

De smaak

De twee verschillende Zeeuwse oesters verschillen ook van (oester)vlees en smaak. Het vlees van de platte oester is beigekleurig en heeft een romige nootachtige smaak met een klein zoetje dat typerend is voor het Grevelingenmeer. De creuse is dan weer grijsachtig en heeft een zilte metaalachtige smaak dankzij het zoutgehalte in de Oosterschelde.

Oester steken

Toen ik nog in de horeca werkte, mocht ik Zeeuwse creuses regelmatig steken (openmaken). Deze zijn overigens moeilijker open te maken dan platte en was echt een stuk moeilijker dan gedacht. Je moet er immers ook aan denken dat je de schelp niet stuk maakt en er gruis bij het vlees komt. Kijk in elk geval altijd uit als je oester gaat open steken en gebruik het liefst een oestermes en een snijbestendige oester handschoen. Of anders minimaal een dubbelgevouwen theedoek.

Stap 1: leg de oester met de bolle kant naar beneden en de plattere kant naar boven; in één hand met speciale handschoen of in een dubbelgevouwen theedoek.

Stap 2: Bij de punt vind je de sluitspier en hierin steek je het oestermes tussen de twee schelpen. Wrik het mes voorzichtig heen en weer en draai het mes een kwartslag om de schelp open te krijgen.

Stap 3: Snij nu met de oestermes de twee schelphelften van elkaar en houd de oester goed recht.

Stap 4: Gooi de bovenste schelp weg en snij de oester los van de bolle schelp. Controleer ook even op gruis en of de oester nog goed is. En als je een slechte ertussen hebt zitten, dan ruik je dat gelijk (een zeer vies geurtje ruik je dan, in plaats van de zoutige zee).

Lukt het open steken niet? Leg dan de oesters 4 minuten in een stoommandje. De oesters gaan dan al zelf een stukje openstaan, zodat ze makkelijker te steken zijn.

Oesters serveren

Natuurlijk is het leukste om de oester ook mooi aangekleed op tafel te serveren. Leg de oesters op een serveerbord of hippe plank, strooi er wat peper over en een citroentje erbij. Ook lekker is frambozenazijn en sjalotjes. Maar het beste is natuurlijk dat glaasje Champagne erbij. Geen champagne fan? Dan kun je ook gaan voor andere bruisende wijntjes, zoals Cava.

Zeeuwse oesters kopen

Bij vrijwel iedere visboer vind je tijdens het oesterseizoen zowel Zeeuwse creuse als Zeeuwse platte oesters. Meestal zijn ze bij de visboer per stuk te krijgen. De echte visboeren zitten natuurlijk in Yerseke, waar de oesterputten zijn. Verser kan eigenlijk niet! Geen zin om de deur uit te gaan en/of wil je de oester graag thuisbezorgd krijgen? Dan zijn er nog diverse webwinkels, zoals Schmidt Zeevis, waar je diverse oester kan bestellen per 6 stuks. Je vind hier gelijk ook een steekmes en als je even belt dan hebben ze wellicht ook direct een handschoen voor je. En misschien goed om te weten als je gaat bestellen: de maat van de creuses wordt aangegeven als I, II of III, waarbij I de grootste maat is en III de kleinste.

Het oesterseizoen loopt van eind september t/m april en dan zijn de Zeeuwse oesters op z’n best!

What do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.